Islam Itu Indah

Definisi Kebahagiaan Setiap Kita

8:00 PG

Assalamualaikum
Definisi Kebahagiaan Setiap Kita | Setiap kita mengimpikan kebahagiaan. Kebahagiaan itu pula terlalu meluas definisinya. Perkongsian ini sedikit sebanyak membuka mata kita semua. Satu perkongsian yang menarik untuk kita renungkan.
❤❤❤❤❤
Jika KEKAYAAN membuat orang BAHAGIA, tentunya ADOLT MERCKLE, orang TERKAYA dari JERMAN, tidak akan menyerahkan badannya kepada KERETA API...
Jika KEMAHSYURAN membuat orang BAHAGIA, tentunya MICHAEL JACKSON, penyanyi TERKENAL di USA, tidak akan minum UBAT TIDUR hingga OVERDOSE...
Jika KEKUASAAN membuat orang BAHAGIA, tentunya G. VARGAS, Presiden BRAZIL, tidak akan menembak JANTUNGNYA...
Jika KECANTIKAN membuat orang BAHAGIA, tentunya MARLIN MONROE, artis CANTIK dari USA, tidak akan minum ALKOHOL dan UBAT DEPRESI hingga OVERDOSE...
Jika KESIHATAN boleh membuat orang BAHAGIA, tentunya THIERRY COSTA, Doktor terkenal dari PERANCIS, tidak akan membunuh dirinya akibat acara di TELEVISYEN..
Ternyata, BAHAGIA atau tidaknya hidup seseorang itu, BUKANNYA ditentukan oleh seberapa KAYA, FAMOUS, CANTIK, BERKUASA, SIHAT atau BERJAYA hidupnya.
Tapi yang membuat seseorang itu BAHAGIA ialahlah DIRINYA SENDIRI... mampukah dia MENSYUKURI semua yang sudah dimilikinya dalam segala hal.
"Kalau KEBAHAGIAAN boleh DIBELI, pasti orang-orang kaya akan MEMBELI KEBAHAGIAAN itu... kita tidak akan dapat KEBAHAGIAAN kerana sudah DIBORONG oleh merekα."
"Kalau KEBAHAGIAAN itu ada di suatu TEMPAT, pasti belahan lain di bumi ini akan KOSONG kerana semua orang akan ke sana berkumpul di mana KEBAHAGIAAN itu berada ."
Untungnya KEBAHAGIAAN itu berada DI DALAM HATI setiap manusia.
Jadi kita tidak perlu MEMBELI atau pergi MENCARI KEBAHAGIAAN itu.
"Yang kita perlukan ialah HATI yang BERSIH dan IKLAS serta FIKIRAN yang JERNIH, maka kita boleh menciptakan rasa BAHAGIA itu bila-bila, di mana-mana dan dalam apa-apa jua keadaan pun."
KEBAHAGIAAN itu hanya dengan zikrullah (mengingati)Allah:
الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
“(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan “zikrullah” itu, tenang tenteramlah hati manusia. {13:28}
"JIKA KAMU TIDAK MEMILIKI APA-APA YANG KAMU SUKAI, MAKA SUKAILAH APA-APA YANG KAMU MILIKI SAAT INI"
❤❤❤❤❤
Islam itu indah. Dalam islam, rukun iman ke 6, beriman kepada qada' dan qadar. Justeru itu, umat islam perlu yakin dan redha dengan setiap ketentuan dari Illahi. Percaya, yakin setiap yang berlaku itu ada hikmahya. Sentiasa bermuhasabah, berdoa dan bertawakal. Ingatlah, setiap masalah pasti ada jalan pennyelesaiannya.

Aku

Lipstick Novo Korea Style

8:00 PG

Assalamualaikum
Lipstick Novo Korea Style | Kuat betul terpengaruh dengan Korea ni. Bajet kalau pakai lipstick korea style boleh jadi cun cam orang-orang Korea? Hahah...saya lah tu!
Lipstick ni saya beli secara online di Shopee. Kebetulan masa online tu, memang item ni tengah hot sales! Harga pun jauh lebih murah dari yang di jual oleh seller online lain. Kalau seller lain ada jual RM20 tau. Paling murah saya jumpa, RM16 exclude postage.
Dek kerana taknak kempunan di kemudian hari, saya beli di Shopee dengan harga RM4.90. Murah sangat kan. Harga barang dan postage, total RM13.90 tak silap.
Tapi, bila dah bayar, dah submit address, baru perasaan, oversea. Maka, berhuhulah sebab menanti barang sampai mungkin sebulan.
Minggu lepas, saya dah terima lipstick ni. Punyalah lama kan nak tunggu, benda seketol je pun. Kelakar tak?


Tadaaaa..


Ok dah test pakai. Feeling korean sekejap.





Review

Tony Moly x Pokemon Masks at 28Mall.com

5:00 PTG

Assalamualaikum
Tony Moly x Pokemon Masks at 28Mall.com | First time I heard about 28Mall.com. Here, I am sharing about Limited Edition of masks and makeup from Tony Moly x Pokemon Masks at 28Mall.com. How to get it? Ahhhaa!

❤❤❤
My wishlist, 

I am falling in love with this cuttie and adorable item,

Tony Moly x Pokemon - Pikachu Mini Cover Cushion #01

Soft sponge creamy cover mini cushion. UV Protection, create a flawless skin. Made in Korea. 
 [Click Link]
What is 28Mall.com?
28Mall.com is now in Seoul, Korea! For May 1 Labour Day, you can grab these adorable limited edition masks and makeup from Tony Moly x Pokemon collection at our eMall.

Shop latest by 1st May to enjoy the 20% + 10% HongBao (nearly 30% off) offer for these new items stated below. Shop above RM150, you will enjoy get FREE Shipping cashback points on your shipping fee into your 28Mall account. For orders above RM200, get a free mystery Tony Moly gift (limited units).
 

Tony Moly Pokemon Limited edition beauty and skincare items are on sale up to 25% Off and you can get up to 28% HB$ cashback rewards after you post a review with photos after your purchase.

What is HongBao? - Hongbao$ (HB$1 = US$1) is 28Mall.com points

View the products, each item has a $ and HB$ value, therefore at checkout, you can use HB$ to offset the item price. If you have HB$, you get extra VIP extra 5% discount.

a. Tony Moly x Pokemon - Pikachu Honey Mask Pack Moisturising x 10s

b. Tony Moly x Pokemon - Fairi Mask Pack Brightening x 10s 

c. Tony Moly POKEMON PIKACHU CUSHION BLUSHER #02 Rose Coral

d. Tony Moly Pokemon Pikachu Mini Cover Cushion SPF50+ PA+++ #01 Skin Beige

e. Tony Moly Pokemon Purin Mini Pact SPF42 PA++ Korea Makeup Foundation #01 Skin Beige 

f. For those who need antiaging (great for Mother’s Day Gift) choose the new Tony Moly Naturalth Goat Milk Placenta for anti-wrinkle, and anti-aging benefits at http://www.28mall.com/shop/p-104295-Tony_Moly_Naturalth_Goat_Milk_Placenta_Cream_50ml.html

Shop at 28Mall.com which guarantees the products are Genuine brand, Brand New, and Competitive Price with HB$ cashback rewards up to 28%.

Register as NEW member for FREE shopping HongBao (known as HB$) of up to US$28 in value when you register from the first time.


Grab your first HongBao at www.28Mall.com/s/P37 




Info

Peluang Pekerjaan di gkerjaya.com

12:00 PTG

Assalamualaikum

Peluang Pekerjaan di gkerjaya.com | Kemudahan internet zaman sekarang sedikit sebanyak membantu para graduan yang telah tamat pengajian untuk mencari pekerjaan. Bukan sahaja graduan yang baru tamat pengajian, bah kan mereka yang ingin menukar kerjaya juga disarankan.


Jawatan Kosong Terkini Kerajaan dan Swasta

Kepada mereka yang sedang mencari jawatan kerja kosong kerajaan atau pun swasta,  korang wajib follow laman web gkerjaya.com.

- Mereka yang sedang mencari jawatan kosong 
- Mereka yang ingin tukar kerjaya kepada lebih baik 
- Mereka yang baru habis spm/ diploma/ ijazah/ phd dan lain-lain 

Selain itu, pelbagai tips-tips kerjaya diberikan antaranya  :-

- Panduan bina kabel dalam linkedin 
- Panduan permohonan kerja melalui email
- Panduan mohon kerja melalui SPA dengan betul 
- Panduan Mohon jawatan kosong di Jobstreet dengan betul 
- Tips Penulisan resume dan lain-lain lagi. 


Bagus kan ada laman web sebegini. Memang sangat membantu mereka yang sedang mencari pekerjaan. Juga memudahkan para majikan untuk mengiklankan jawatan kosong yang ada di syarikat mereka.

Untuk info lanjut, sila ke gkerjaya.com





Blog Janji Kita

Wajah Baru Janji Kita

8:00 PG

Assalamualaikum

Wajah Baru Janji Kita | Jutaan terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke rumah saya. Syukur ke hadrat Illahi masih dipanjangkan usia untuk terus berblogging dan memanjangkan ukhwah sesama kita.

Pasti korang dah perasan akan perubahan rumah saya kan? Bertukar wajah sama sekali. Dahulu lebih kepada warna pastel dan semestinya warna merah jambu.

Wajah lama blog Janji Kita

Kali ini, saya tampil dengan kelainan, lari dari warna merah jambu. Bukan kerana sudah membenci warna itu, tapi lebih kepada pembaharuan. Refreshment. Apa yang saya mahu, saya tak mahu ada bunga-bungaan. Mahukan blog yang simple, mobile friendly dan loading cepat.

Wajah baru blog Janji Kita

Jutaan terima kasih buat sis Awa yang mengedit blog saya dengan jayanya. Memang saya suka sangat-sangat hasil kerja sis Awa ni. Walaupun pada mulanya ada sedikit kejanggalan pada blog saya, tapi sis Awa telah berjaya buat saya tersenyum lebar.

 Boleh baca di sini untuk Full Edit Blog Mar Mansor





Nota Hati

Nota Hati #4 : Sekeping Hati

2:00 PTG

Assalamualaikum


Ya Allah, berikan kami sekeping hati yang selalu mendoakan kebahagian orang lain,
Berikan juga kami sekeping hati yang selalu rendah hati,
Terhindar dari sikap mementingkan diri sendiri

❤❤❤

Adakalanya bila kita melihat akan kebahagian orang lain, akan terdetik perasaan cemburu. Itulah lumrah manusia, diciptakan dengan pelbagai perasaan. Suka, duka, cemburu, iri hati. Semua itu lurah kehidupan. Cuma bagaimana kita mengatasinya, tepuk dada, tanya iman.




Info

Kepentingan Car Charger

9:00 PG

Assalamualaikum

Kepentingan Car Charger | Mungkin ada yang takut untuk menggunkan car charger rentetan ada beberapa kes berlaku di mana kereta terbakar akibat penggunaan car charger. Kebakaran kecil tidak membabitkan nyawa.

Begitu juga dengan kes power bank meletup. Handphone meletup pun banyak kes berlaku. Hingga ada kes kematian.

Sudah sebulan juga saya beli car charger ni di Lazada. RM16.++. Memang murah. Baca review pun semua kata ok. Tujuan memilikinya sebab saya takde power bank. Kadang-kadang bateri handphone drain, lupa nak charge. Tak sempat nak charge pun iye juga.

Kadang kala kita tersekat dalam kesesakan lalu lintas. Jalan jammed, phone takde bateri. Sekurang-kurangnya, benda ini membantu dalam keadaan darurat.

Car Charger Remax


Kecil je saiznya, ada 3 port.


Pertama kali menggunakan car charger ini. Ok, berfungsi dengan baik.

Micro USB Cable << Klik untuk baca saya beli di mana dengan harga murah dan berbaloi!



Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah,
Yang buruk itu datang dari kita (manusia)


Blog Janji Kita

Pengumuman Pemenang Sekali Lagi

12:00 PTG

Assalamualaikum

Pengumuman Pemenang Sekali Lagi | Rakan blogger semua sudah sedia maklum, bahawasanya, pengumuman pemenang Segmen Blogwalking Janji Kita sudah pun diumumkan 2 minggu lepas.

Semua pemenang juga telah saya email dan telah mendapat respond. Seorang pemenang sudah respond tapi tak juga beri nombor telefon untuk saya topup kan. Maaf ye pada blogger tersebut. Saya dah dua kali minta nombor telefon dan rangkaian tapi jawapannya, nanti.

Dengan ini saya anggap dia tak berminat untuk menerima hadiah saya itu.
Saya cabut undi lagi.

Pengumuman Lepas

❤❤❤

Pengumuman pemenang baru,
Penyertaan

*Top-up RM10*
 15. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/03/segmen-blogwalking-janji-kita.html


Sila email saya nombor telefon dan rangkaian telefon anda ye di mar84nadzri83@gmail.com. Sila munculkan diri 2 minggu dari sekarang ye.






Produk Bumiputera

Miracle Spray Si Pembunuh Serangga

8:00 PG

Assalamualaikum


Miracle Spray Si Pembunuh Serangga | Siapa yang dah pernah guna mesti tahu akan tahap keberkesananya. Mak dan kakak saya dah lama gunakan produk ni sebab diorang ni rajin bercucuk tanam. Kakak saya memang suka menanam. Depan rumah dia dah macam taman bunga. Isi masa lapang katanya. Pagi mengajar di sekolah, petang-petang kalau takde aktiviti sekolah, dia belek la tanaman dia tu.

 Cuba korang search FB Group : Keindahan & Kehijauan Laman Bandar Bukit Beruntung, join group ni ye.


Miracle Spray ni sangat berkesan untuk membunuh serangga. Spray ini kiriman emak di kampung. Memang dah lama nak beli spray ni cuma tak tahu nak beli di mana. Baru-baru ni ada rakan menjual online, memang terdetik nak beli online, tup-tup rezeki sampai, dapat dari emak.

Bahan-bahannya tidak merbahaya. Dengan penggunaan cuka dan bahan lain, terhasil spray pembunuh serangga yang berkesan, tanpa bau dan tidak memudaratkan.

Saya sudah gunakan hampir 2 minggu dan kesannya sangat memuaskan hati. Berbaloi-baloi tau. Pernah satu hari tu saya terkejut bila beberapa ekor lalat mati terdampar di ruang tamu. Kalau semut jangan cakaplah, memang mati sampai berjatuh-jatuhan.

Harga sebotol miracle spray adalah RM15. Goncang dahulu sebelum digunakan. Cubalah. Korang pasti tersenyum puas hati.



Event

Flag-Off the Elusive Muscle Car As It Embarks On the Nationwide Carlist.my "Grand Prix Challenge" Roadshow

8:00 PG

Assalamualaikum


.: Nota : Entri kali ini lebih kepada gambar ye.

Flag-Off the Elusive Muscle Car As It Embarks On the Nationwide Carlist.my "Grand Prix Challenge" Roadshow | Seronok rasanya bila dapat berjumpa rakan bloggers lain. Saya, satu kereta dengan #theRealBloggerMak dan Kisah Si Diary


Sementara menanti yang lain tiba, kita berwelfie ye.

Bersama Blogger herneenazir.com & Kisah Si Diary

Bila korum dah cukup, kami ke meja pendaftaran. Dapat la paper beg satu sorang.


Bersama Blogger Kisah Si Diary, Herneenazir.com, saya, #therealbloggermak & Mialiana (ada yang tak kenal ke blogger otai ni).


We are here!



Sebelum launching, ambil gambar dengan kereta Mustang Pink ni puas-puas. Kejap lagi ditutup, tak dapat la nak belek.



Barisan kereta mewah di show room. Berkilat boleh buat cermin, takut je kalau tercalar.


Tak lupa bergambar dengan Bumble Bee, dah aim dari mula melangkah masuk sini.


Bersama Blogger Mama Maszul.


Orang sebelah tu dok ralit mengupdate.


Ford Mustang Merah. Bergambar je mampu, harga RM400-500K uiii..



Hummer limousine, yang super class! Baru tengok luaran, sudah nampak kemantapan dia kan? Dalama? Jangan terkejut tau!


Keadaan dalam limousine Hummer. Gempak giler weh! 

❤❤❤❤❤

Ketibaan para VIP. Kereta ford mustang warna seakan gangsa ini milik pemain bola sepak JDT iaitu Shafiq Rahim.


Kemudian, sidang media berlangsung dengan ucapan dari wakil 23 Motors Sdn Bhd dan Carlist.my


Setelah itu, sesi bergambar para VIP bersama Ford Mustang merah jambu pula. Unik tak unik. Dan maka dengan itu rasmilah!



Bersedia untuk kibaran bendera tanda pelepasan dan bermulanya sesi penjelajahan kereta pink tersebut ke 52 lokasi.


Pin..pin.. lori nak lalu.. beri laluan..beri laluan..


Beberapa buah kereta mewah lain turut mengiringi kereta pink tersebut. Lokasi pertama adalah di Pasar Borong Pandan, JB.


Dah penat berlari sana sini snap gambar. Kita isi perut pula. Kami disaji ala buffet, menu nasi beriyani. Lauk pauk yang lain seperti biasa, ayam masak merah, daging kambing, acar, dalca dan air.

Bismillahirrahmanirrahim, ..doa makan..


Aumm.. auucak.. ngap..


Welfie curi bersama artis rapper terkenal iaitu Caprice. Beliau juga merupakan founder of Jihad in Education/ Mengaji.com/ Classruum.com. Cara cakap dia agak sopan dan lembut je intonasi nya.


Sebahagian geng JDT Blogger yang hadir

Gambar kenangan bersama Caprice

Gambar kenangan bersama John

Gambar bersama pemilik 23 Motors Sdn Bhd

Bersama staff 23 motors sdn bhd

Isi dalam paper beg.