Ilmu

Ingatlah Waktu-waktu Ini

9:00 PG

Assalamualaikum


  • 5 - 7 pagi
Waktu di mana usus besar bekerja. Mesti disiplinkan diri utk buang air besar dalam waktu ini. Jika tak, penyakit akan berkumpul.

  • 7 - 9 pagi
Wajibkan diri utk bersarapan. Jika tak, metabolisma badan akan turun mendadak. Sebab tu kadang2 orang bersarapan lewat lepas pukul 9, berat badan naik mendadak walaupun makan sekali sehari! 

  • 9 - 11 pagi
Organ limpa bekerja. Elakkan makan dalam waktu ini.

  • 11 - 1 petang
Jantung bekerja secara optimum. Elakkan bekerja berat, sebaiknya rehat dan tidur seketika. Serangan jantung kerap terjadi ketika waktu ini.

  •  1 - 3 petang
Usus kecil bekerja. Sebaiknya buang air besar kali kedua dalam waktu ini.

  •  3 - 5 petang
Pundi kencing bekerja. Sebaiknya buang air kecil dalam waktu ini.

  •  5 - 7 petang
Ginjal bekerja secara optimum. Elakkan badan terlalu dehydrated. Banyakkan minum air dalam waktu ini.
 
  • 7 - 9 malam
Perikardium bekerja. Elakkan makan makanan yang berat pada waktu ini.

  • 9 - 11 malam
Waktu terbaik utk berehat dan tidur.

  • 11 - 1 pagi
Hempedu bekerja. Elakkan makan, berat badan akan naik mendadak.

  • 1 - 3 pagi
Hati bekerja utk singkirkan toksik. Elakkan berjaga. Sering berjaga pada waktu ini berpotensi utk kanser. Waktu ini adalah waktu terbaik utk deep sleep.

  • 3 - 5 pagi
Peparu bekerja. Bagi pesakit asma, elok amalkan bangun pada waktu ini. Peparu menyerap oksigen dalam kuantiti yang tinggi.



Alif Ziyad

Bersama Alif | 1 Tahun 2 Bulan

9:00 PG

Assalamualaikum


Lama tak kongsi kisah si budak bujang ni. Sekarang umurnya sudah 1 tahun 2 bulan. Bulan lepas ada bawa dia check-up di KK Masai, ditemani Cik Aisyah. Untuk timbang je. Badan nampak semangat tapi kuyus je rupanya. Spesis kecil molek kan. Yang penting, Alif membesar dengan sihat. Alhamdulillah.


Sudah pandai berwelpie dengan ibu. Sangat manja. Kalau merajuk, tergolek-golek (ibu mula risau di situ). Kuat makan, sangat suka makanan.

Sudah pandai pandai pegang botol air berstraw. Tangan kanan pegang makanan, tangan kiri pegang botol air.


Muka bengang kena pakai cap. Kain lap dan puting masih menjadi teman setia dek air liur yang masih meleleh-leleh. Puting pula sangat berguna saat kecemasan. Merajuk berguling-guling, ubatnya puting. Aduihh,, memang tak cukup kuat nak pisahkan puting lagi.

Pertama kali merasa naik kereta muzik goyang-goyang pakai token ni. Tapi, tak letak token pun sebab mainan ni rosak. Ini pun dah buat dia teruja sangat-sangat. Hari-hari asyik tengok ibu pegang stereng je, dia pun nak rasa juga.

Tak mau lepas dah..


Alif dah pandai jalan. Masih bertatih-tatih. Belum laju lagi. Bila penat, dia kembali merangkak. Alif sukakan basikal. Basikal tu hadiah ulang tahun ke-3 Cik Aisyah. Mainan kegemaran Alif. Hari-hari dia tolak basikal tu. Dah pandai tekan-tekan loceng. Sikit hari pandai kayuh pula.

Sering terkejut bila dengar orang bersin. Muka terkejut yang bukan dibuat-buat. Kemudian, ketawa bila orang melihatnya.

"Cum..." sepatah kata dari Alif.



Alif belum pandai cakap. Sebutir apa pun belum lagi. Butir-butir bahasa alien tu adalah..
Semoga anak ibu terus membesar dengan sihat ye..








Giveaway

Tampil Berseri Dengan 3D GOLD STEMCELL SERUM Dari MY BEAUTY HERBS

9:00 PG

Assalamualaikum


Terasa diri cukup bertuah setelah terpilih untuk mencuba produk terbaru MY Beauty Herbs ini. Saya merupakan salah seorang dari 40 blogger yang terpilih melalui giveaway yang kak mia anjurkan.

Melalui detik 30-an ni bukan mudah. Bila mengadap cermin, ada saja yang mahu dibelek. Kedut-kedut kecil pasti akan mulai kelihatan. Mulalah terfikir cara hilangkan garis halus dan kedutan muka. Belum lagi hilangkan gelap bawah mata.


Teruja sangat bila serum sampai. 


3D Gold Stemcell Serum keluaran MY Beauty Herbs merupakan produk buatan Malaysia yang diformulasikan di France dan mendapat kelulusan dari KKM (No. KKM : NOT160106092K).

Ia mempunyai kelebihan tersendiri kerana bahan-bahannya lebih farmaseutikal dan formula yang terkini seperti Pure Argania Stemcell, Hydrolyzed Wheat Protein, Lepitium Sativum Sprouts Extract & Dermcom.




Formula hebat ini mampu memberi kesan "Instant Lifting" pertama kali ketika memakainya. Rangsangan tegang, anjalkan kulit muka akan dapat dirasai.


Apa kelebihan 3D Stemcell Serum ni? 

Antara kelebihan dan kebaikan 3D Gold Stemcell Serum:

- Hilangkan parut hitam.
- Hilangkan dan cegah jeragat.
- Mencegah luka jerawat.
- Menutupi liang pori.
- Memperbaiki struktur kulit dan tona sekata.
- Lembapkan kulit.
- Menganjalkan kulit.
- Mengawal minyak pada wajah.
- Mencerahkan kulit.
- Menegangkan kerutan di mata.
- Pudarkan gelap bawah mata.
- Melindungi kulit dari sinaran UV.
- Menggalakkan penghasilan kolagen.
- Mengurangkan hingga 50% garis halus dan kedutan muka dengan pemakaian konsisten.



3D Gold Stemcell Serum - digunakan pada waktu siang selepas penggunaan toner, sebelum make up.



Cara Penggunaan 3D Gold Stemcell Serum:

- Tekan sekali atau 2 kali dan ratakan serum ke wajah, bawah mata, leher dan mata sebelum tidur dan waktu pagi selepas mencuci muka. Pakai 2 kali sehari untuk kesan maksimum bagi jangka masa panjang.

- Pastikan anda membersihkan wajah sebelum menggunakan Serum.

- Krim rawatan dipakai pada waktu mala selepas mencuci muka. Jangan dicampurkan dengan produk lain.
- Minum minima 8 gelas air kosong sehari.


Treatment Cream - digunakan pada waktu malam sebelum tidur dengan cara sapu nipis di kulit muka.



 .: Pengalaman saya :.

Masalah utama kulit saya adalah liang pori yang terbuka dan kulit muka agak berminyak. Jerawat halus mudah timbul jika salah makan. Dan yang pasti, saya nak kulit flawless bak telur dikupas.

12 Oktober 2016 - Hari pertama penggunaan.


Siapa sangka, dengan picit-picit sahaja kita mampu dapatkan kulit tona sekata. Saya menggunakan serum ini sebelum memakai mekap. Di pakai di pagi hari bertujuan untuk melindungi kulit dari sinaran UV


Serum ini tidak melekit, cepat meresap ke kulit setelah disapu. Sambil sapu, usap dan urut-urut lembut kulit wajah. Cara ini dapat menbantu tegangkan kulit muka yang menggeleber

Dalam tempoh pemakaian


Apa yang saya suka dengan serum ini, ia didatangi dengan botol yang cukup elegen. Tidak mudah tumpah dan tidak risau untuk dibawa ke mana-mana. Picit, baru serum akan keluar. Sekali picit je sudah memadai untuk seluruh muka dan leher. Memang menjimatkan!

Tiada bauan yang pelik. Bau cukup menyenangkan. Tidak perlu risau terasa melekit sebab ianya tidak melekit!

Krim malam (treatment cream) pula diberi percuma membantu. Ia mampu kecutkan jerawat. Krim malam juga tiada bauan pelik, agak melekit ditangan tetapi setelah disapu, ia tidak terasa melekit lagi.

Dalam tempoh pemakaian, saya dapat rasakan kulit muka terasa lembut dan minyak dimuka juga berkurangan. 

26 Oktober 2016 - Selepas 2 minggu pemakaian.


Selepas penggunaan selama 2 minggu, serum ini mampu kawal minyak muka disamping cerahkan kulit wajah. Ini menunjukkan serum juga mampu kecilkan liang pori. Wah..wah...menakjubkan.

Selain masalah jerawat dan penuaan, serum ini juga diformulasikan untuk menghilangkan parut hitam dan cara berkesan untuk menghilangkan jeragat.


Moga ia berterusan menjadi rahsia dan petua kulit flawless semua wanita.
Nota Hati : Baju dan skaf adalah sama sebab saya memakai uniform sebelum pergi kerja. Gambar pula diambil dipagi hari setelah memakai serum. Tarikh adalah benar.


Kesan pemakaian berbeza bagi setiap orang. Dan setiap kulit juga tidak sama tahap keupayaan dan kesihatannya. Macam saya, usia menjangkau 32 tahun mungkin kesannya lambat sedikit. Saya tetap menggunakan serum 3D Gold Stemcell ini hingga habis.

Pagi 27 Oktober 2016


"Calit calit merecik. Rahsia saya kekal muda anggun. Kulit flawless tau"
Feeya Iskandar, duta 3D Gold Stemcell Serum



Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh My Beauty Herbs. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.









Review Product

Abadikan Kenangan di Phone Casing Anda

9:00 PG

Assalamualaikum
Bila sebut kenangan, pelbagai cara kita akan lakukan agar kenangan tersebut tidak luput dari ingatan. Jika dulu, kenangan dialbumkan. Setiap selakan album zaman kecik-kecik, zaman study dulu pasti ada cerita tersendiri. Zaman sekarang, kenangan bukan setakat tersimpan di dalam memory card handphone tapi kita boleh pelbagai.


Lihat saja phone casing ini. Kenangan yang menggamit jiwa diabadikan di casing phone anda dan anda boleh lihat dan imbau memori tersebut tanpa batasan. Setiap kali melihat handphone, pasti terima kenangan. Wah...jiwang pulak..



Comel tak??


Sekarang, semuanya di hujung jari. Dengan TBoox anda boleh memiliki phone casing yang comel ini dengan mudah!


Casing yang sudah diterima

  • Cara mudah, mula-mula pastikan model yang korang nak tu ada dalam senarai.
Pilih model yang ada. Nombor model adalah seperti berikut :

1 - Samsung  Note 2
2 - Samsung  Note 3
3 - Samsung  Note 4
4 - Samsung  Note 5
5 - Samsung S3
6 - Samsung S3 Mini
7 - Samsung S4
8 - Samsung S4 Mini
9 - Samsung S5
10 - Samsung S6
11 - Iphone 4
12 - Iphone 5/5s
13 - Iphone 5c
14 - Iphone 6+
15 - Iphone 6s
16 - Iphone 6


  • Kemudian, korang whataps je gambar yang korang nak letak kat casing tu. Atau boleh juga tambah wording/ kata-kata. Bayaran juga melalui online, dan hanya perlu kemukakan bukti bayaran melalui whatasp. Dah confirm gambar, model,,,so, tunggulah phone casing korang sampai. 


Khas untuk pembaca tercinta, cepat-cepat rebut harga promo, hanya RM20 sahaja! 
Penghantaran adalah Percuma !!
(tertakluk pada terma dan syarat)

Jangan lupa guna Code : MIR1001 untuk dapatkan harga promo.
Offer berakhir 30 November 2016


Untuk keterangan lanjut, 

Whataps direct Ms Elaine :  019 985 8151


Giveaway

GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI

10:00 PG

Assalamualaikum


GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS - Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera (dah jawab ke belum tu???), hari ini mummy nak melancarkan satu Giveaway. Dah lama tak buat giveaway,kan. Sampai, ada yang bertanyakan pada mummy. Bila nak buat giveaway lagi?? Haaaa...ni mummy dah buat GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Jangan tak join, tau !



GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS

Tadaaaa.. Ni jam untuk GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Koleksi jam ini di ilhamkan dari Lisa Surihani. Yang di beri jenama Lisa's Fghends. Boleh refer Facebook Lisa's Fghends


SYARAT MUDAH GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS


3 pemenang di cari !! Cepattt sertai Giveaway ini. Nak tahu syaratnya?? Mudah saja. Syaratnya seperti berikut :-

1. Buat 1 entri blog "GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI "

2. Follow blog www.azlindaalin.com

3. Follow G+ INI

4. Follow Facebook ini, Facebook Rush Media dan Instagram ini

5. Tinggalkan URL di ruangan komen ini.



KEPUTUSAN PEMENANG GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS


Giveaway ini bermula dari tarikh 20 Oktober 2016  hingga 25 November 2016

Keputusan pemenang akan di beritahu dalam blog ini pada bila-bila masa selepas tarikh tutup. 

Kesimpulannya, kene rajin terjah  blog ini la ye...kalau nak tahu siapa gerangan yang menang dapat jam tangan Lisa Surihani ni.

Semoga berjaya ! 




Jalan-jalan

Shell Out Sedap dan Murah Hanya di Warong Mak Eton

9:00 PG

Assalamualaikum


Sebut je shellout pasti terbayang makanan laut yang dimasak sedap. Kemudian, dibentang atas hamparan plastik. Woiittt..meleleh air liur!

Dengan harga makanan laut sekarang yang agak mahal. Silap pilih tempat memang ternganga nak membayornya.

Bila bercerita tentang makanan, rata-rata akan memilih makanan yang sedap dan murah. Jadi peniaga ni memang sakit kepala layan tekak pelanggan yang pelbagai. Ada yang sedap tapi harga cekik darah, ada yang murah sedap tapi nak dapatnya pula agak payah. Tapi, zaman sekarang ni, yang tak sedap tu memang bersepah je jual.

Destinasi Shell Out kali ini hanya di Warong Mak Eton di Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang. Warong ini hanyalah warong kampung tapi sedap hingga menjilat jari!

Untuk santapan bajet tapi berbaloi, hanya RM20 untuk 1 set. 1 set untuk dua orang makan. Memang ternyata jimat di situ. 1 kepala hanya  perlu bayar RM10. Nasi putih dan air adalah PERCUMA.

Untuk tempahan pula, mereka masak berdasarkan menu apa yang kita mahu. Mereka akan terangkan makanan laut apa yang mereka masak untuk 1 set tersebut. Nak lebih sayur boleh, tak nak sayur pun boleh. Kiranya, tempahan berdasarkan pilihan kita juga, bergantung pada harga RM20 tersebut.


Kami tempah dahulu sebelum pergi. Bukan apa, takut lambat masuk kerja semula. Sampai-sampai, meja masih kosong dan kami adalah pelanggan pertama. Oleh kerana kami sudah membuat tempahan, hidangan kami sudah siap dimasak dan tunggu untuk dihidangkan je.

Sedap sangat. Rasa berbaloi makan kat sini. Memang kena dengan tekak saya. Udang masak butter dia pun sedap.

Warong mulai dibanjiri pelanggan.


Ini antara menu-menu di Warong Mak Eton. Bolehlah korang planning nak makan apa nanti.


Menu lain kalau nak order.




In sha Allah akan repeat makan kat sini lagi.

Warong Mak Eton
Alamat : Jalan Tenteram, Kg. Pasir Putih, 81700 Pasir Gudang.

Untuk tempahan : 017-8412 331 / 017-7020 979

Islam Itu Indah

Kemesraan Sesama Kita

8:29 PG

Assalamualaikum
Tengah jemur kain jiran datang tegur, 'jemur kain ke?' Tapi kita jawab "eh tak la tengah masak" soalan mesra dijawab dengan sindiran.
.
Allah bertanya "Wahai Nabi Musa, apa yang ada ditanganmu itu? Jawab Musa; "Inilah tongkatku, aku gunakan untuk berjalan dan aku gunakan untuk memukul daun2 kayu supaya gugur untuk kambing2ku". 
Kenapa Allah masih bertanya Nabi Musa sedangkan Allah Maha Mengetahui? Kerana... begitulah cara Allah bermesra dengan NabiNya walaupun Allah sudah tau tetapi Allah tetap bertanya. 
Dalam kehidupan manusia cuba bayangkan kita sedang jemur kain, tiba2 datang seorang kawan kita bertanya "buat apa tu?" Kita pun menjawab " Tengah masak !" 
Kawan kita tanya tu bukan sebab dia tak tau tapi dia nak bermesra dengan kita. Orang nak bermesra dengan kita, kita layan dia dengan sindiran. Itu tak patut. " -TG Haron Din
"Saya ada RM 1, awak ada RM 1. Kalau kita tukar suka sama suka RM 1 itu, kita masih lagi ada RM 1 masing-masing.
Tapi, kalau saya ada 1 ilmu dan awak 1 ilmu, kemudian kita betukar-tukar ilmu itu, masing-masing akan ada 2 ilmu".
........
Aku tnya dia kenapa kamu sentiasa suka minum air di masjid/surau padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Dia jawab: supaya org yg letak air di masjid/surau ni diberi ganjaran oleh Allah
........
Bilamana sampai  kpd kamu gosip2 tentang seseorang, maka biarlah gosip tu terhenti setakat kamu shj. Dan jika berita tu berhenti setakat kamu shj, bermakna kamu telah dpt phala tutup aib org. Baragsiapa yg tutup aib mana2 muslim, Allah akan tutup juga aib dia. 
........
3 doa yg wajar kmu ingt utk dibaca semasa sujud2 kamu:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik. 
2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati. 
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu. 
Sehinggakan bila kamu berniat utk sebarkan ucapan ini, meniatkn shj tu pun dh dikira sbg kbaikan. Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat.
Pringatn:~ buatlah baik walau sekecil kecilnya. ''
Sharing from whataps group

Jalan-jalan

Kluang Rail Coffee & Laman Kreatif 3D

9:00 PG

Assalamualaikum


16 Oktober 2016 - Tertunai hasrat kami menaiki keretapi KTM! Kempas - Kluang. Anak-anak paling teruja sebab memang niat nak bawa mereka naik keretapi. Biar mereka rasa sendiri. Perjalalanan singkat selama 1 jam 30 minit terasa penat dek melayan karenah anak-anak yang tak reti duduk diam.


Satu pengalaman baru juga buat kami. Selama ni naik kereta je kan. Teruja sungguh si Aisyah dan Luthfi bila nampak keretapi depan mata. Kami pergi dengan 2 keluarga dan seorang rakan masih single available.


Pembelian tiket secara online. Print dan tunjuk sahaja.


Bertolak awal pagi, train jam 9.00 pagi. Keretapi pun kosong je. Berbaloi rasanya sebab tak beli tiket untuk Aisyah, bukan reti duduk pun. Dah tu buat macam rumah sendiri pula!


Welpie seketol untuk kenangan. Bersama blogger Pelangi Itu Indah.


Sampai sahaja di stesen Kluang, kami bergegas keluar takut keretapi gerak. Destinasi pertama dan utama mestilah Kluang Rail Coffee. Masa kami sampai, kedai ni memang pack giler, meja penuh, tak termasuk yang menunggu. Kami antara pelanggan yang menunggu. Tapi, tak lama menunggu, 2 meja yang diduduki sekumpulan biker beransur setelah melihat kami yang menunggu dengan kelaparan. Diorang la...aku tak lapo sangat sebab dah breakfast. Akekeke...



Dah dapat seat, apa lagi, orderlah!


Kami order laksa johor, roti bun bakar kaya / butter, telur separuh masak, nasi lemak, bihun soto untuk budak-budak dan yang wajib adalah KOPI!

Saya minum Kopi O panas dan roti bun bakar. Giler sedap kot. High recommended. Nasi lemak 90sen, alahai ciput je. Jamah juga sebab kecik kan saiznya. Tapi, pada saya nasi lemaknya kureng dari pelbagai segi.

Sila jangan tertipu dengna meja yang kosong. Dah habis diorang telan.


Perut dah kenyang, makanan pun dah licin, pelanggan lain pun ada yang dah menanti. Kami segera beransur dan cari tempat lepak.

Kami bernasib baik sebab kakak ipar suami blogger Pelangi Itu Indah ada duduk di Kluang dan meminjamkan kereta wiranya. Sendat tak sendatlah kereta tu, itu belakang cerita.


Takyah cerita panjanglah.. Jom layan gambar kami di laman kreatif 3D


Kebetulan pula ada pelakon tengah shooting. Agak-agak siapa ye?
Achey  dan Sharul Shiro. Tak bergambar sebab perasaan malu yang menebal.









Kami ber8


Laki bini nak berselpie


Sebelum balik, kita minum dulu... Pekena kopi dia yang kaw lagi. Kali ni saya minum Kopi ais. Makoih...pekat melikat. Kaw sungguh..

Kopi O husband punya. Roti bun bakar, saya punya. Sedap betul la..


Sebelum balik, sambil menunggu keretapi sampai, kita bergambar dulu. Kenangan bersama di hadapan Kluang Rail Coffee.




In sha Allah panjang umur, pergi lagi. Padahal selalu je turun Kluang. Gile poyo aku ni.