Blogger

Robi, an Interactive Trilingual Robotic Companian Is Coming To Malaysia

9:00 PG

Assalamualaikum


Robi, the popular interactive trilingual robotic companion that speaks Manglish, will be making its way to Malaysia next month. The launch event and roadshow will take place in One Utama Shopping Centre on March 10 - 12, 2017. The event will be attended by Robi’s creator, Professor Tomotaka Takahashi and Hajime ‘Jimmy’ Murano, the Chief Executive Officer & President of DeAgostini Japan.



Robi is a fusion of sophisticated design and advanced Japanese technology that was designed to provide interactive bonding experience for the entire family.  More than 130,000 Robi robots has been assembled by fans around the world, making Robi the world’s best-selling humanoid robot from Japan. Building on the theme of “ASSEMBLE ROBI, UNITE A FAMILY”, the event will also provide opportunities for families to get acquainted with Robi through hands-on experience. Apart from having an extensive vocabulary of more than 250 English and Mandarin phrases, Robi can also sing, dance and control your TV. Most importantly, Robi has been exclusively re-programmed to speak several phrases in Bahasa Malaysia, only available in Malaysia.

Robi will be sold at a wide range of Malaysian retailers via a weekly DeAgostini magazine which will feature the latest Robi parts, simple assembly instructions and educational articles focused on electronics and robotics. Over the course of 70 issues, Malaysian parents (and gadget lovers) will be able to construct Robi, in the process enjoying quality face-time time and experiences with their children.

Parents interested in learning more are invited to visit the roadshow at One Utama and get to know and play with some completed Robi’s! There will also be a daily ‘Robi Rave’, dance performance featuring 100 Robi robots at 3:30pm and 7:30pm on 10th March 2017, 11:00am, 3:30pm, and 7:30pm on 11th March 2017, and 11:30am and 3:00pm on 12th March 2017.

EVENT DETAILS:
Date: 10 to 12 March 2017 (Friday to Sunday)
Time: Mall opening hours, with Robi Rave performance at times stated below.
Venue: Highstreet, One Utama Shopping Centre


DEA160155_MY_A5 Leaflet2pp-R3-02%5b3%5d

For more information, please visit http://www.myrobi.my/https://www.facebook.com/robimykl/
or call 03-2168 3738 (Mondays to Fridays, 9am – 6pm) for general enquiries.



Anak Ke2

Apabila Anak Demam Dengan Tiba-Tiba

12:11 PTG

Assalamualaikum


Apabila Anak Demam Dengan Tiba-Tiba |  Bila ada anak kecil, perkara yang sering merisaukan kita sebagai ibu bapa adalah tahap kesihatan mereka. Tahan imunisasi anak kecil tidak kuat dan mereka mudah dihinggapi penyakit.

Alif, agak jarang demam. Tak silap saya, 6 bulan yang lepas dia ada demam. Dia kalau dah demam memang melepek je. Diam, terus tak aktif. Makan tak lalu, minum susu pun sikit je sebab haus.
Petang khamis, sewaktu jemput dia balik, pengasuh terus bagitahu yang Alif demam. Tiba-tiba menangis dalam buaian. Melepek lah dia bila tak sihat.


Terus saya EL hari jumaat tu sebab risau dengan keadaan dia yang jarang demam. Alif ni jenis melekat bila tak sihat. Tak boleh lepas langsung. Hatta, nak masak pun sempat tak sempat dah.

Hari pertama dia deman, hari kedua demam, saya pantau betul-betul. Maklumlah, demam zaman sekarang ni bukan boleh dibuat main.

Apa yang penting,
- Beri anak ubat mengikut dos dan aturan yang disarankan oleh doktor.
- Kerap lap badan anak, agar suhu badannya turun. Lap dengan air paip sahaja.
- Pantau suhu anak, pastikan termometer sentiasa ada di dalam rumah.
- Beri dia makanan yang lembut dan berkhasiat seperti bubur nasi / bubur ayam.
- Beri anak air masak secukupnya.
- Usap dan urut lembut badannya, mungkin badannya sakit-sakit.
- Bagi anak rehat secukupnya.
- Manjakan dia jika dia menangis bagi meredakan hatinya.


 Nota Hati : Sampai hari ni, Alif manja sangaaaatttt dengan saya.. Terrima kasih pada yang mendoakan Alif.. untuk pengetahuan semua, Alif dah sihat dah... dari hari Sabtu minggu lepas


Info

Perasmian Jelajah Usahawan Miti & Agensi 2017

6:08 PTG

Assalamualaikum



25 Februari 2017 - Perasmian telah diadakan di Dataran Dewan Jubli Intan, Pontian, Johor. Karnival ini berlangsug selama 3 hari bermula 24 Februari hingga 26 Februari 2017 dan dibuka pada jam 9.00 pagi hingga 10.00 malam.

Karnival ini telah dirasmikan oleh Y.B Datuk Haji Ahmad Haji Maslan, Timbalan Perdana Menteri Perdagangan Antarabangsa & Industri.

Terdapat pelbagai pameran dan juga aktiviti yang diadakan disepanjang karnival berlangsung selama 3 hari.

Di sepanjang karnival berlangsung, rakyat jelata berpeluang untuk merasai pelbagai aktiviti yang disediakan untuk meluangkan masa bersama keluarga tercinta dan juga sahabat handai.










Antara aktiviti yang diadakan sepanjang karnival ialah :

๐Ÿƒ Career Fair
๐Ÿƒ Food Truck
๐Ÿƒ Forum Perdana
๐Ÿƒ Innorace / Infotaiment
๐Ÿƒ Aktiviti Tarikan Pengunjung
๐Ÿƒ Info Booth Agensi

Pelbagai lagi aktiviti yang menggalakan rakyat jelata datang berkunjung , seperti :

๐Ÿƒ Pemeriksaan Kereta Percuma
๐Ÿƒ Program Halal Cilik
๐Ÿƒ Pameran & Jualan Produk PKS Setempat
๐Ÿƒ Mini Showcase SDSI
๐Ÿƒ Pertandingan Catur Bistari
๐Ÿƒ Khidmat Nasihat Keusahawanan
๐Ÿƒ Cabutan Bertuah














Blogger

Name Card FREE Hanya di Pixajoy

9:00 PG

Assalamualaikum

Name Card FREE Hanya di Pixajoy | Tengok tu tengok tu, namecard dah sampai. Berdezzzup sampainya.

Mesti ada yang tertanya-tanya, kenapa saya buat kad nama? Untuk apa? Sebenarnya, banyak kegunaanya untuk mendatang. Seorang blogger ibarat orang berbisnes, perlu ada namecard. Walaupun berblog atas dasar suka-suka, ada masanya blog mampu menjana pendapatan sampingan. Contoh, untuk produk review berbayar.

Parcel yang sampai hari tu.


Bila parcel dah sampai, rasa teruja nak buka. Tak sabar weh nak tengok kad sendiri. 


Cara Mendapatkan Name Card FREE

1- Buka laman web www.pixajoy.com.my

2- Pilih "Products" dan klik "Name Card"


3- Kemudian, klik pada "FREE Personalised Name Cards"



4- Ada banyak pilihan. Boleh pilih design yang korang suka. Macam saya, saya pilih "Business Cards" dan pilih bahagian "Beauty & Spa" iaitu "Strike"




5 - Sudah buat pilihan bentuk kad, boleh la mula design kad sendiri. Klik kotak hijau sudut bawah kanan, "CREATE FREE"


6- Kemudian, akan minta kita login samada menggunakan Facebook atau G+. Pilih lah mana-mana, tak kisah sebab hanya sekali buat untuk 1 akaun. Saya menggunakan Google+. 


7- Isikan maklumat yang diminta. Mudah sahaja.



8- Jika berjaya, akan keluar macam bawah ni. Apa lagi, "GRAB NOW". Nanti akan dapat email yang menyatakan kita berjaya untuk dapatkan kad nama percuma.



9- Kemudian, keluar estimated masa. Terus je klik "CLICK HERE TO START CREATE YOU NAME CARD"



10- Mulalah mendesign kad nama korang. Background boleh tukar ikut warna yang korang suka. Font dan saiz juga boleh tukar. Nak upload gambar pun boleh. No hal lah! Pendek kata, ikut kreativiti korang.


11 - Sudah siap semua, teruskan dengan klik "Add to Chart" di sudut atas kanan. Teruskan, klik "My Cart" dan boleh la "Check Out".

12- Pastikan alamat penghantaran adalah betul dan HANYA perlu bayar cas penghantaran termasuk GST! Berbaloinya!!

Terms & Conditions (Free Name Cards):
  1. Free name cards are only printed on 1 side .

  2. Once you have successfully grabbed a set of free name cards, you are required to submit your design within 14 days. 

  3. Shipping fees to West Malaysia are RM8.48; East Malaysia are RM12.72; Singapore are RM25.44 (inclusive of 6% GST).

  4. You may only order 100pcs per successful grab. 

  5. You may only claim one (1) set of 100pcs name cards once a month. 

Mudah kan untuk mendapatkan kad nama percuma ni. Dapat 1 set tau, 100 pcs. Yang paling penting, ianya PERCUMA






Inilah kad nama saya! Simple je. Tak mau serabut-serabut. Kad dia pun ok sangat. Yang paling penting, penghantaran memang cepat. 2 hari je selepas submit, tup-tup dah sampai.

^____^




Terima kasih pixajoy!





Info

Manfaat Air Suam

11:50 PG

Assalamualaikum
Manfaat Air Suam | Perkongsian rakan lagi. Moga bermanfaat untuk sendiri dan rakan-rakan.

Gambar pinjam dari Google

Manfaat Air Suam
Sekumpulan Doktor Jepun mengesahkan bahawa air suam adalah 100% berkesan dalam menyelesaikan beberapa masalah kesihatan, 

Penyakit sakit kepala,
Migrain,
Tekanan Darah Tinggi,
Tekanan Darah Rendah,
Sakit Sendi,
Tiba-tiba meningkatkan dan mengurangkan denyutan jantung,
Epilepsi,
Tahap peningkatan kolesterol,
Batuk,
Rasa tidak selesa badan,
Sakit Golu,
Asma,
Penyakit batuk kokol,
Penyumbatan Pembuluh Darah,
Penyakit yang berkaitan dengan Rahim & Air Kencing,
Masalah perut,
Kurang selera makan,
Juga semua penyakit yang berkaitan dengan mata, telinga & tekak.


Cara Penggunaan Air Suam
Bangunlah pagi-pagi dan minum kira-kira 4 gelas air suam ketika perut kosong. Jangan makan apa-apa 45 minit selepas itu.
Anda mungkin tidak dapat meminum 4 gelas pada awalnya, tetapi perlahan-lahan anda akan dapat melakukannya.

Terapi air suam akan menyelesaikan isu-isu kesihatan dalam tempoh yang sewajarnya;

๐Ÿ‘‰ Diabetes dalam 30 hari
๐Ÿ‘‰ Tekanan darah dalam masa 30 hari
๐Ÿ‘‰ Isu-isu yang berkaitan perut dalam masa 10 hari
๐Ÿ‘‰ Semua jenis kanser dalam 9 bulan
๐Ÿ‘‰ Urat tersumbat dalam 6 bulan
๐Ÿ‘‰ Kurang selera makan. Dalam tempoh 10 hari
๐Ÿ‘‰ Rahim dan penyakit yang berkaitan dalam tempoh 10 hari
๐Ÿ‘‰ Masalah Hidung, Telinga & Tekak dalam 10 hari.
๐Ÿ‘‰ Masalah Wanita. Dalam masa 15 hari,
๐Ÿ‘‰ Penyakit jantung dalam 30 hari
๐Ÿ‘‰ Sakit kepala / Migrain dalam 3 hari
๐Ÿ‘‰ Tekanan darah rendah dalam 30 hari.
๐Ÿ‘‰ Kolesterol dalam 4 bulan
๐Ÿ‘‰ Epilepsi dan lumpuh secara berterusan dalam 9 bulan
๐Ÿ‘‰ Asma dalam 4 bulan.

Air Sejuk Tidak Baik Untuk Anda
๐ŸŒป Dimasa lalu, orang pernah berkata bahawa air sejuk tidak memberi kesan kepada anda pada usia muda, ia akan membahayakan kamu di masa tua kelak

๐Ÿ‘‰ Air sejuk akan menutup 4 urat jantung ♥ dan menyebabkan serangan jantung; Minuman sejuk adalah sebab utama kepada Serangan Jantung.

๐Ÿ‘‰ Air sejuk menimbulkan masalah di dalam hati; menjadikan lemak terperangkap di dalam hati. Kebanyakan orang yang menunggu untuk pemindahan hati adalah mangsa peminum air sejuk.

 ๐Ÿ‘‰ Air sejuk memberi kesan kepada dinding dalaman perut.

 ๐Ÿ‘‰ Air sejuk memberi kesan kepada perut dan usus besar dan menyebabkan kanser.

Wallaahu'alamu 



Affiliate

Tertengok dan terbeli

9:00 PG

Assalamualaikum


Tertengok dan terbeli | Saja nak tambah-tambah mekap yang ada. Orang kat nak lepas gian. Padahal ntah bila masa nak menconteng muka ni ntah. Lama tak main conteng-conteng muka ni. Asyik lak dok gelek karipap. Hihi..

Kebetulan ada offer sebelum ni sempena valentine day. Memang tak lepaskan peluang ni. Nampak macam best je kan. Harga pun buat tangan ni gatal nak membeli. Teruslah beli.

Inilah yang saya sambar. 2 hari selepas tu, dapat lah barang. Memang cepat dan pantas! Yang itu memang terbaik.




Pada saya, boleh la untuk ada-ada. Berus tu ok, best. Part make-up cream ni, belum cuba lagi. Kalau tengok dari mata kasar, macam tak berapa best je. Unexpected dari gambar. Tapi, boleh la..

Jom, shopping di Lazada.



Blogger

Beauty Care Massanger

9:00 PG

Assalamualaikum


Beauty Care Massanger | Barang ini merupakan hadiah dari seorang rakan blogger sempena hari jadi saya tahun lepas. Konon nak try, review sekali barang ni, tapi tak berkesempatan nak guna. Jangan kata nak guna benda ni, tepek masker pun dah kena hadap sesi soal jawab. Aduii




Rugi rasanya belum cuba walau sekali. Alat ini hanya menggunakan bateri AA dua biji untuk berfungsi. Pemegang juga mudah dipegang dan ringan.

Terima kasih banyak-banyak Mek sebab sudi berikan saya hadiah. Jom kita lawat blog Mek di http://ajussix.blogspot.my/







Islam Agamaku

Makna Taqwa

9:00 PG

Assalamualaikum


Allah swt  berfirman ;
  1. ูˆَุงุชَّู‚ُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ ุงู„َّุฐِูŠ ุฅِู„َูŠْู‡ِ ุชُุญْุดَุฑُูˆู†َ
Dan bertakwalah kepada Allah yang kepada-Nya kamu akan dikembalikan. (QS. Al Mujaadilah: 9).
Allah juga berfirman,
  1. ูŠَุง ุฃَูŠُّู‡َุง ุงู„َّุฐِูŠู†َ ุขู…َู†ُูˆุง ุงุชَّู‚ُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ ูˆَู„ْุชَู†ْุธُุฑْ ู†َูْุณٌ ู…َุง ู‚َุฏَّู…َุชْ ู„ِุบَุฏٍ ูˆَุงุชَّู‚ُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ ุฅِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ุฎَุจِูŠุฑٌ ุจِู…َุง ุชَุนْู…َู„ُูˆู†َ
 Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat); dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS. Al-Hasyr: 18).



MAKNA  TAQWA

Taqwa itu berkaitan dengan sikap kepatuhan seseorang terhadap perintah Allah dan RasulNya, baik perintah itu berupa suruhan atau larangan . Secara ringkas orang yang bertaqwa ialah orang yang menjunjung dan patuh kepada semua perintah Allah.

Menurut Imam al-Ghazali rahimahullah, kalimah taqwa yang terdapat di dalam al-Quran al-Karim membawa tiga makna:
- Pertama, bermakna takut, gerun atau ngeri (haybah). 
- Kedua, bermakna taat. 
- Ketiga, mengandungi maksud menyucikan hati daripada dosa. 

Mengikut para ulamak: "Takwa itu ialah menyucikan hati daripada dosa sehingga menguatkan azam untuk meninggalkan dosa dan seterusnya memelihara diri daripada segala maksiat".

Imam al-Ghazali membuat kesimpulan : Bahawa takwa itu ialah menjauhkan setiap apa yang ditakuti akan membawa mudarat kepada agama. Bandingannya ialah berpantang bagi orang yang mengidapi penyakit. Ada pun berpantang daripada melakukan perkara-perkara yang membawa kerosakan kepada agama pula ialah "bertakwa". 

Definisi taqwa yang terindah adalah yang diungkapkan oleh Thalq Bin Habib Al’Anazi:

ุงู„ุนَู…َู„ُ ุจِุทَุงุนَุฉِ ุงู„ู„ู‡ِ، ุนَู„َู‰ ู†ُูˆْุฑٍ ู…ِู†َ ุงู„ู„ู‡ِ، ุฑَุฌَุงุกَ ุซَูˆَุงุจِ ุงู„ู„ู‡ِ، ูˆَุชَุฑْูƒِ ู…َุนَุงุตِูŠ ุงู„ู„ู‡ِ، ุนَู„َู‰ ู†ُูˆْุฑٍ ู…ِู†َ ุงู„ู„ู‡ِ، ู…َุฎَุงูَุฉَ ุนَุฐَุงุจِ ุงู„ู„ู‡ِ

“Taqwa adalah mengamalkan ketaatan kepada Allah dengan cahaya Allah (dalil), mengharap ampunan Allah, meninggalkan maksiat dengan cahaya Allah (dalil), dan takut terhadap azab Allah”. (Siyar A’lamin Nubala, 8/175)

 
Wallahu a'lam.


Blog Suka Intai

Web Filtering

9:00 PG

Assalamualaikum


Web Filtering | Tak best lah tak dapat masuk blog kawan-kawan kat office. Cuma aku tertanya-tanya, kenapa eh jadi macam ni?









Frozen Food

Hasil Yang Gembira

3:58 PTG

Assalamualaikum


Hasil Yang Gembira | Dalam kesulitan pasti ada kemudahan. Dan aku sentiasa percaya dengan izinNya. Walau datang kesulitan apa pun, yang penting kita berusaha, berikhtiar untuk mengatasinya. Dalam masa yang sama gandakan berdoa.


Pinjam dari Google


Rezeki setiap orang tak sama. Ujian setiap orang juga tidak sama. Apatah lagi cara pemikiran dan pendapat orang. Tidak pernah sama. Kalau sama pun mungkin 50%.

Dalam forma jual beli, sudah tertera nama aku dan suami. Memang dah tau kami dapat rumah pampasan berupa rumah flat tu dari 2 tahun lepas. Masa tu Alif masih dalam perut. Bukan semua orang dapat rezeki beli rumah 2 buah. Nak dapat sebiji pun payah dah sekarang ni. Aku, memang bersyukur sebab sudah ada 2 buah rumah.

Nampak seolah mudah kan? Siapa tahu akan kesusahan yang kami alami? Nak petik bunga ros yang cantik, yang wangi pun perlu menjaga tangan, elak dari terkena duri. 


Eh, sebenarnya aku nak kongsikan kegembiraan aku sebab aku ada jual karipap goreng pagi-pagi. Letak kat Wak van biru. Wak ni bukan orang tempatan, tapi aku hormat dia sebab lebih tua dari aku dan aku tengok dia jenis tak kisah. Sesetengah orang kita pun sombong nak mampus. Siap cerita dengan aku macam-macam.

Aku? Memang jenis muka tembok. Tak heran dengan apa yang orang keliling cakap. Aku jual karipap tu halal. Tak menyusahkan siapa-siapa pun. Makanan. Aku masak, tentulah sedap, bersih. Yang utama, aku tak malu pun jual karipap, malah bangga sebab hasil jualan aku disukai ramai. Alhamdulillah.

Sikit pun rezeki. Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Jangan tamak, nanti jadi seperti anjing dan bayang-bayang. Jangan tamak, bak pepatah yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran.

Pagi tadi, wak van biru cakap, dia sampai-sampai orang dah tanya, mana karipap wak?

Karipap sedap



Islam Itu Indah

Ada Waktu Kita Bersedih

8:48 PG

Assalamualaikum


Ada Waktu Kita Bersedih | Otak agak celaru beberapa hari ni sebab ada beberapa perkara tak dijangka berlaku. Dengan masalah rumah kedua kami, dengan masalah ptptn. Haihhh..sabar ajelah.


Kebetulan pula ada yang share email tentang ada waktu kita bersedih. Kebetulan sangat.


=============

Sedih itu, sedih ini. Sedih dengan pelbagai perkara. Kematian, kemalangan, kehilangan, cacian dan makian, umpatan orang dan sebagainya.

Ada juga yang bersedih dengan rupa parasnya, bersedih dengan kejadiannya, bersedih mengenangkan nasibnya, sedih dengan cara hidupnya.

Tidak kurang juga yang sedih dengan dirinya yang lemah, keimanannya yang rendah, ibadahnya yang sedikit dan sebagainya.

Ada waktu, memang manusia akan merasakan kesedihan.

Mungkin Anda pernah membaca ayat ini: รข€ล“Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita.รข€ (At-Taubah:40)

Ok, bagaimana jika kita tetap merasa bersedih?

Ini ertinya ada sesuatu yang salah didalam hati kita. Dalam ayat diatas, kita tidak perlu bersedih sebab Allah bersama kita. Jika kita masih juga bersedih, ertinya kita belum merasakan dekatnya dengan Allah

Yang dimaksud bersedih bukanlah bererti menangis.

Menangis adalah bermaksud dalam rangka takut dan berharap kepada Allah, supaya kita bebas dari api neraka.

Bersedih yang dilarang adalah kesedihan akibat ketidaksabaran, tidak menerima takdir, dan menunjukan kelemahan diri.

Bersedih Itu Adat Manusia

Para Nabi bersedih. Bahkan Rasulullah saw pun bersedih saat ditinggal oleh orang-orang dicintai dan dicintai beliau. Namun, para Nabi tidak berlebihan dalam bersedih.

Para Nabi segera bangkit dan kembali berjuang tanpa memanjangkan kesedihan.

Tetapi sindrom dari kalangan kita adalah, kita suka memanjangkan kesedihan. Seakan Allah tidak wujud dalam kehidupan kita.

Bersedih Tidak Diajarkan

Bersedih (selain takut kerana Allah) tidak diajarkan dalam agama. Bahkan kita banyak menemui ayat mahupun hadis yang melarang kita untuk bersedih.

  1. Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita.รข€ (QS.At-Taubah:40)
  2. Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.รข€ (QS.Ali รข€˜Imran:139)
Rasulullah saw pun berdoa untuk agar terhindar dari kesedihan,
Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari kekufuran dan kefakiran; Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari azab kubur. Tiada Tuhan kecuali Engkau.รข€ (HR. Abu Dawud)

Bagaimana supaya kita tidak bersedih?

Jika kita melihat ayat dan hadis yang disebutkan diatas, setidaknya kita sudah memiliki dua kekuatan agar kita tidak terus berada dalam kesedihan.
Pertama:
Dari ayat diatas (At Taubah:40) bahawa cara menghilangkan kesedihan ialah dengan menyedari, mengetahui, dan mengingati bahawa Allah bersama kita.
Jika kita sedar bahawa Allah bersama kita, oleh itu apa yang perlu kita takutkan?
Apa yang membuat kita sedih. Allah Maha Kuasa, Allah Maha Penyayang, Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik bagi kita.
Saat kesedihan terus menimpa kita, mungkin kita lupa atau hilang kesedaran, bahawa Allah bersama kita. Untuk itulah kita diperintahkan untuk terus mengingat Allah.
Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram.รข€ (QS Ar Raรข€™d:28)
Dari ayat ini, kita sudah mengetahui cara menghilangkan kesedihan, kecemasan, dan ketakutan yaitu bi zikrillah, dengan berzikir memuji Allah.
Saat saya mengalami kesedihan, ketakutan, atau kecemasan, ada tiga kalimat yang sering saya gunakan untuk berzikir.
  1. Istighfar, memohon ampun kepada Allah.
  2. La haula wala quwwata illa billah (Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah)
  3. Hasbunallaah wa niรข€™mal wakiil (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baiknya Pelindung)
Alhamdulillah, kesedihan, kecemasan, dan ketakutan menjadi reda setelah berzikir dengan kalimat-kalimat diatas. Harus diingat, zikir bukan sahaja di mulut tetapi harus sampai masuk ke hati.
Kedua:
Cara menghilangkan kesedihan ialah dengan berdoa seperti dicontohkan oleh Rasulullah saw. Nabi pun meminta pertolongan Allah, apa lagi kita, jauh lebih memerlukan pertolongan Allah. Maka berdoalah.
  1. Ya Allah, aku memohon perlindungan denganMu daripada keluh kesah dan kesedihan, rasa lemah dan kemalasan, Aku memohon perlindungan denganMu daripada sifat penakut dan kebakhilan, dan aku mohon perlindungan denganMu dari bebanan hutang dan dikuasai seseorang (Hadith riwayat Abu Daud)
Doa ini adalah diajarkan Rasulullah kepada Abu Umamah ra sewaktu Baginda mendapati beliau sedang bersedihan didalam masjid.

Kesedihan adalah keperluan. Tetapi tidak boleh berlebihan

Sedih memang baik. Sekali sekala ia melembutkan hati. Tanda jiwa yang sensitif. Tanda hati yang peka.
Tetapi merendam roh kita ke dalam kesedihan terlalu lama akan mereputkannya.
Apakah alasan untuk memanjangkan kesedihan?
Kesedihan tidak akan pernah menjadi penyelesaian kepada sesuatu masalah.
Maka perhatikanlah masalah, bergerak menyelesaikannya.
Jika masalah itu bukan datang dengan penyelesaian, sebagai contoh: Kematian rakan karib, guru tercinta, ibu bapa tersayang dan sebagainya, hendaklah tabah dan melangkahlah memandang apa yang masih ada pada kita.
  1. Sesungguhnya seorang mukmin itu tidak sepatutnya bersedih terlalu lama.
  2. Kerana dia ada Allah di sisinya.
  3. Dan kesedihan bukanlah cara seorang hamba Allah mengabdikan diri kepadaNya



Aisyah Humaira

Mari Menulis

9:00 PG

Assalamualaikum


Mari Menulis | Sejak Aisyah sudah mula bersekolah, saban hari saya perlu periksa beg sekolah dia, sama ada ada kerja sekolah atau tidak. Kadang-kadang, cikgu cuma tulis "buat semula" di dalam buku. Itu tandanya, ibu bapa perlu memantau kerja sekolah anak masing-masing di rumah.

Saya jarang memantau Aisyah menyiapkan kerja sekolah, sebaliknya tugas itu biasa disandang oleh ayahnya. Sebab saya spesis rimauuu. Rimau-rimau pun, anak-anak payah mendengar kata saya. Kalau dengan ayah diorang, sekali je ayah dia bersuara, cepat je diorang dengar. Nape ek??

Alif sibuk nak ikut masuk bilik tengah bila terdengar suara ayah dan kakaknya. Bila dapat masuk, dia mulalah mengacau Kak Aisyah. Dek risau dikacau macam tu, saya beri buku dan pensel untuk Alif menconteng ikut suka hati dia.


Tengoklah tu bersemangat sungguh si bujang dapat buku dan pensel. Muncung tu yang mahal. Penuh tekun.


Penatlah duduk, baring lagi best.


Hish, penat lah baring. Eh, kakak duduk kat kerusi macam best je.


Kakak, tepi sikit. Adik nak duduk.

Kak Aisyah terpaksa mengalah.


Dah, dah, kakak gi sana. Alif nak tulis ni.

Sekali lagi Kak Aisyah terpaksa mengalah.




Nota Kaki : Bila si bujang berkuasa..





Aktiviti

Review : Hotel Milano

9:00 PG

Assalamualaikum


Review : Hotel Milano | Tempahan dibuat untuk menempatkan en.suami dan anak-anak sementara saya bersama ahli kumpulan lain menyelesaikan aktiviti kami. Kesian kat diorang, penat kalau ikut saya.

Tempahan online melalui Agoda. Memang cepat dan pantas. Baik dari segi tempahan, mahupun bayaran. Memang mudah sangat.

Check in jam 2 petang. Selesai registration dan deposit, dapat kunci je terus bergegas ke bilik. Saya agak tergesa-gesa mengejar masa. Team yang lain dah tunggu tu dalam kereta.


Saya balik hotel lebih kurang jam 5.30 petang. Tiga beranak tengah syok tidur.

Standard King


Tiada penambahan katil sebab katil muat untuk kami berempat. Saiz bilik pada saya agak kecil. Dapat pula tingkat 3. Yelah kan time pack. Hotel tiada lif, naik tangga.


Bila si bujang mula aktif, telefon terpaksa dicabut dan simpan dalam drawer


Ada disediakan meja, kerusi satu dan almari yang terbuka. Bantal ada 4 biji. Lembut tapi tinggi, sakit leher. Kelengkapan lain, seperti biasa, ada hanger dan safety box

Siaran televisyen so far ok. Ada siaran yang boleh ditonton, tidak lah membosankan. Ada jug heater, saya cuci bersih-bersih sebelum guna. Sebab air panas budak-budak dalam termos tidak mencukupi. Tawakal jelah lepas tu.




Tandas memang luas. Lengkap semua. Yang pasti bersih dan cantik. Sangat selesa.




Lantai bahagian ini agak licin. Ruang mandi menggunakan mozek yang berbeza. Sangat selesa.






Pandangan hadapan Hotel Milano.


8,10,12, Jalan Dato Rauf, Kluang, 86000, Malaysia
07-773 6555.